Kraje mohou pomoci obcím: Středočeši ukazují cestu

Středočeská hejtmanka Petra Pecková
PetraPeckova

Zastupitelstvo Středočeského kraje rozhodlo na konci ledna, že místo dalšího ročníku centralizovaného participativního rozpočtu kraje podpoří raději rozjezd participativního rozpočtování v obcích a městech. Jednotlivým municipalitám, konkrétně těm, které dosud participativní rozpočtování nepoužívaly, se tak otevírá možnost zažádat si o dar 50 000 Kč. Z něj pak mohou buď rozjet systém pro spolurozhodování občanů o tom, jak použít část veřejných peněz, nebo přímo financovat realizaci vybraných projektů.

Obecně má být účelem daru modernizace obcí formou participativního rozpočtování. Ve fondu je celkem dvoumilionová částka, která má občanům jednotlivých měst a obcí umožnit promlouvat do jejich podoby.

Agora CE jako organizace, která samotný koncept participativního rozpočtu do ČR přinesla a má tedy v této oblasti unikátní zkušenosti, poskytla v posledních 5 letech pomoc s rozjezdem a realizací participativního rozpočtování 32 obcím (z toho šesti ve Středočeském kraji). Nyní se tak otevírá možnost i dalším obcím a městům, aby využily našeho know-how. Spolupráce se může týkat jak přípravy celého procesu participativního rozpočtování, informační kampaně a zapojení veřejnosti, tak využití softwarové platformy a souvisejících služeb. Rádi s vámi probereme jednotlivé možnosti, stačí nás kontaktovat.

Další příspěvky