Mnichovický participativní rozpočet patří mezi nejúspěšnější

logo-PRo-mnichovice
logo-PRo-mnichovice

Středočeské Mnichovice jsou jednou ze tří desítek obcí v ČR, které nově zavádí participativní rozpočtování. Minulý týden padl v této malé středočeské obci s třemi a půl tisíci obyvatel další rekord. Prvním byl vůbec počet návrhů, se kterými obyvatelé přišli. Nejnověji teď pokořili hranici počtu hlasujících, kteří se přímo zapojili do rozhodování o tom, které projekty finančně podpořit. Tohoto hlasování se zúčastnilo více než 15% obyvatel Mnichovic. „V prvním ročníku participativního rozpočtu, je to zatím maximum, kterého se podařilo v nějaké obci dosáhnout“, říká Vojtěch Černý z neziskové organizace Agora, která pomáhá participativní rozpočtování obcím realizovat.  „Mám obrovskou radost, že se podaří realizovat celou polovinu nápadů, se kterými občané přišli“ dodává Petra Pecková, starostka Mnichovic.

Participativní rozpočtování se v České republice používá velmi krátce. V posledních několika letech zažívá boom a jednotlivá města sbírají zkušenosti, jak tuto metodu co nejlépe využít. Také v Mnichovicích uvažují, co a jak je třeba v dalších ročnících participativního rozpočtu zlepšit. Ve svém prohlášení k výsledkům starostka Petra Pecková uvádí „Jasné je, že v rámci vyhodnocení prvního ročníku navrhneme, aby pravidla byla v druhém ročníku upravena“. Komentuje tím situaci, kdy budou realizovány především drobné změny a úpravy obce, zatímco jeden z navržených projektů, vysoce podpořený občany, vypadl dík své vysoké finanční náročnosti. „Přesto se budeme snažit tento návrh realizovat z jiných zdrojů obce. Vysoká podpora občanů v hlasování nás k tomu zavazuje“, říká dále starostka Mnichovic.

Hodnotit participativní rozpočtování v ČR lze přesto stále dost obtížně. Největší úspěšnost vykazují spíše menší města, „skokany“ jsou například Mnichovice, Zbraslav, Semily či Říčany. Avšak i mezi menšími městy najdeme ta, kde se proces nesetkal s příliš velkým zájmem obyvatel. Důvody mohou být různé. „Klíčem k úspěchu je však ochota vedení města investovat do participativního rozpočtu dostatek vlastního času a financí“, hodnotí dosavadní výsledky Vojtěch Černý. To platí zejména ve větších obcích, kde už nelze zcela spoléhat na těsnější osobní vazby mezi lidmi. Ukázkou velmi dobře zvládnuté komunikační kampaně pak může být například „Dáme na Vás“, participativní rozpočet města Brna.

Další informace naleznete v odkazech v textu.

Další příspěvky

aktualita_participatvní__komprim_2022

Po Covidové pouze se města opět vracejí k participativnímu rozpočtu

PI

„Za mě dobrý“ – zkušenosti koordinátorky se zaváděním participativního rozpočtu v Českém Brodě

Štěpán, náš školitel, představuje jak probíhá participativní rozpočtování v brandýsko-staroboleslavském PRima nápadu

„Studenti tvoří město“ aneb mládež zapojená do participativního rozpočtu