„ Jurský parčík“ odpočinková zóna v divoké přírodě

Tématická odpočinková zóna ve znamení historických veleještěrů, bude realizována na městském lesním pozemku. Periferii obce Malý Pěčín v malebném údolí jasanového háje u hlavní spojovací cesty od vlakové zastávky do obce. Hlavním cílem projektu je zvelebení zarostlého lesíka v blízkosti obce a jejího následného využití pro volnočasové pohybové a pobytové aktivity v přírodě.
V realizaci
2021
Sdílet:
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Odůvodnění:

Zóna by sloužila k relaxaci i dobrodružství v přírodě. Vzhledem k tomu, že jde o jedinou cestu od vlakové zastávky, byla navržena mimo jiné i lavička a některé prvky, které výborně poslouží pro případný nutný odpočinek. Atypické prvky zvolené k tématu by měly v kolemjdoucích, především v dětech vzbudit zájem o průzkum, dobrodružství, pohyb a spontánnost. Jde o skutečnou přírodu a do ní zakomponované prvky rozvíjející jejich dovednosti a schopnosti, se zachováním hlavní funkce lesa. Pro snadnou údržbu prostoru je počítáno s osazením přízemní zeleně – plazivým a popínavým břečťanem. Který dotčený prostor ještě více přiblíží k vizi pralesa.

Popis:

Navržené prvky jsou převážně z akátového dřeva, které pro své vlastnosti ručí za možnost dlouholetého využívání bez zásadní údržby. Zvolené téma se hodí do zdejší bujné přírody. Nechceme zde vytvořit hřiště, ale nalákat děti i dospělé k vstoupení do  lesního prostoru, kde mohou vnímat přírodu téměř všemi smysly.

Zóna je v klidné části obce, kde je  možné si relaxaci skutečně užít.

Jedním z navržených prvků je  síť  z pevného certifikovaného lana, určeného pro velkou zátěž na dětských hřištích. Půjde o atypické tvarování, aby evokovalo pocit pytlácké sítě. Ta zde bude k využívání na přelézání nebo lehnutí k odpočinku podobně jako bývá houpací síť.

Další prvky budou sloužit pro prolézání, balancování.

Lávky přes potůček mají zúčastněné povzbuzovat ke zdolávání překážek, utužování odvahy a motoriky. Různé obtížnosti nabízejí skutečný rozvoj. Vzhledem k nízké hladině protékající vody nehrozí utopení. Přesto zde bude upozornění na možná rizika.

V rámci realizace projektu „Jurský Parčík“ byla přislíbena spolupráce Odboru kultury a cestovního ruchu v rámci Dačické řežby (stylové dřevěné sochy na dané téma účelně doplní rekreační zónu).

Odhadované náklady

157100 Kč

Umístění

Lesní pozemek v KN obec Dačice, katastrální území Malý Pěčín, parcelní číslo 225/6.

Posouzení realizovatelnosti

Realizovatelné

Návrh byl projednán s: Městskými lesy - sděleno jak postupovat při zvelebení parčíku (sušky vytěžit; na prostranství, kde se nebudou nacházet herní prvky, vysázet břečťan aj.); Odborem kultury - Řežba 2022: dodat požadované dřevo na sochy (popř. domluvit s OKC)Vše bylo odsouhlaseno.

navrhovatelka

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nejnovější návrhy